Optimaal gebruikmaken van de firewall

Optimaal gebruikmaken van de firewall

We hebben het al vaker gehad over de beveiliging van uw IT; het is dan ook een belangrijk aspect voor uw bedrijf. Veel organisaties gaan er echter vanuit dat een firewall genoeg is om de boel te beschermen. Ook komen we veel kleinere bedrijven tegen die van mening zijn dat een firewall niet nodig is en dat dit alleen voor grote bedrijven bedoeld is. In dit artikel leggen we uit hoe u optimaal gebruik kunt maken van de firewall én hoe het ook nuttig is voor kleine bedrijven. 

Configuratie van de firewall

Er valt altijd wat te verbeteren aan de configuratie van de firewall. Ook wanneer u denkt dat uw firewall helemaal in orde is en het uw organisatie tegen alle bedreigingen beschermt, is het slim om de volgende punten eens te controleren: 

  • Heeft uw bedrijf meerdere locaties? Dan is het belangrijk dat u apparaten gebruikt die voldoen aan bedrijfsbrede authenticatie standaarden. Wanneer dit niet het geval is, kan één locatie of afdeling wel goed beveiligd zijn, maar geldt dit niet voor iedere locatie. Hierdoor kunnen cybercriminelen gemakkelijk de locatie vinden die minder goed beveiligd is en zo binnentreden. 
  • Is de netwerkcommunicatie versleuteld? Oftewel, wordt er gebruik gemaakt van HTTPS? Anders gaan wachtwoorden zonder versleuteling het netwerk over en kan iedereen met toegang tot dit netwerk de wachtwoorden uitlezen. 
  • Wordt het wachtwoord van de firewall regelmatig veranderd? Veel organisaties houden het standaard wachtwoord altijd aan, wat natuurlijk niet erg veilig is. 
  • Wordt de besturingssoftware regelmatig geüpdatet? Verouderde besturingssoftware verhoogt de kans op een aanval van buitenaf. 
  • Vaak draaien bepaalde diensten onnodig op de firewall draaien. Het gaat dan vaak om dynamische routing of een DHCP server die IP adressen distribueert. Dit kan voorkomen worden door apparaten beter te beveiligen en configuraties te voldoen voordat een apparaat in gebruik wordt genomen. Configureer apparaten op basis van zo min mogelijk toegang; zo vermindert u het risico dat een dienst op de firewall blijft draaien. 

 

Blijf altijd kritisch kijken naar de firewall om risico’s voor te zijn en ervoor te zorgen dat uw organisatie optimaal beveiligd is. 

Een firewall voor MKB

Heeft u een midden- of kleinbedrijf, ook dan is een goede firewall van belang. Een firewall is er niet alleen voor grote bedrijven, want ook uw organisatie moet goed beschermd en beveiligd worden. Er zijn veel verschillende soorten firewalls beschikbaar die verschillende functionaliteiten hebben; zo is er ook altijd een firewall voor uw bedrijf. Wanneer u hulp nodig hebt bij het installeren van de firewall en de beveiliging van uw IT kunt u terecht bij DvD-ict voor bijvoorbeeld netwerkbeheer, systeembeheer en ICT detachering.

Werkgebied DvD-ICT

Breda, Oosterhout, Etten-Leur & Roosendaal.

[wpgmza id=”2″]

Facebook
Twitter
LinkedIn