De beveiliging van uw ICT

De beveiliging van uw ICT

Een goede IT infrastructuur is erg belangrijk, zoals u al eerder op onze site kon lezen. Maar hoe goed de infrastructuur ook is, het is niets als het niet goed beveiligd is. Het is niet alleen belangrijk voor uw eigen bedrijf dat uw ICT goed beveiligd is, met de AVG is het ook erg belangrijk dat alle gegevens van uw klanten en partners goed beveiligd zijn. We geven u daarom graag een paar tips!

Welke medewerker heeft welke toegang?

Heeft elke medewerker dezelfde toegang tot alle bedrijfsbestanden? Dat is vaak niet zo verstandig. Niet omdat u uw medewerkers niet vertrouwt, maar voor de beveiliging van alle gegevens binnen uw bedrijf is dit wel beter. Door beter te kijken naar welke medewerker welke toegang nodig heeft, kan uw ICT beter beveiligd worden. Zo kunt u een onderverdeling maken tussen:

  • Medewerkers die maar één taak hebben ook alleen toegang geven tot de gegevens die ze nodig hebben.
  • Fulltime medewerkers die volledige toegang nodig hebben
  • De thuiswerker die op verschillende plaatsen extra beveiligde toegang nodig heeft

Maak een strategisch ICT beleidsplan op het gebied van beveiliging

Het is belangrijk om een strategisch ICT beleidsplan op te stellen waarin precies vastgelegd staat hoe alles beveiligd moet worden of beveiligd is. Doe dit niet alleen voor bijvoorbeeld financiële documenten, maar voor echt alles. Hierdoor creëert u inzicht en kunt u regelmatig de configuraties van uw security devices controleren om snel veranderingen op het netwerk te detecteren. Zorg daarnaast ook voor een goede verdedigingsstrategie zodat hackers ook niet via andere, onverwachte wegen binnen kunnen treden.

Communiceer het beveiligingsbeleid met medewerkers

Wanneer het ICT beveiligingsbeleid is opgesteld, is het belangrijk dat iedere medewerker hiervan op de hoogte is en niet alleen de medewerkers die ermee werken. Stel ook een protocol op zodat iedereen weet hoe er moet worden omgegaan met gevoelige bedrijfsinformatie.

Wat te doen als het toch misgaat?

Er is een plan opgesteld en maatregelen zijn genomen in het beveiligingsbeleid, maar dat betekent niet dat er niets mis kan gaan. Het is daarom belangrijk om ook een IT rampenplan op te stellen voor wanneer er toch een datalek optreedt. Er moet onderzocht worden hoe de indringer in uw IT infrastructuur is gedrongen. Welke informatie is meegenomen of gemanipuleerd en hoe is dat gedaan? Stel iedereen op de hoogte van dit rampenplan en wanneer dit voorkomt, houd iedereen op de hoogte van het onderzoek.

Hulp nodig bij IT beveiliging?

Komt u er na het lezen van dit stuk achter dat u nog heel wat moet doet op het gebied van de beveiliging van uw IT infrastructuur? Schakel dan DvD-ict in voor hulp. Wij zijn er voor netwerkbeheer, systeembeheer of zelfs ICT detachering om u op projectbasis te ondersteunen met alles wat met IT te maken heeft. Neem voor meer informatie contact met ons op!

DvD-ICT

Breda, Oosterhout, Etten-Leur & Roosendaal.

[wpgmza id=”2″]

Facebook
Twitter
LinkedIn