Applicatiebeheer in organisaties

Applicatiebeheer in organisaties

Net als netwerkbeheer en systeembeheer is ook goed applicatiebeheer erg belangrijk in organisaties. Goed applicatiebeheer kan er namelijk voor zorgen dat problemen worden voorkomen en dat prestaties hoog blijven. Sommige organisaties veranderen hun software niet of nauwelijks, terwijl dit vaak niet de slimste oplossing is. Door bijvoorbeeld fusies of andere veranderingen in de organisatie, is het juist belangrijk om te zorgen voor maatwerk software. In deze blog vertellen we wat we kunnen betekenen voor uw organisatie.

Wat is applicatiebeheer?

Applicatiebeheer is het aanpassen van applicaties of ICT-systemen naar aanleiding van veranderingen in de organisatie. Veranderen bijvoorbeeld de functionele of technische eisen van gebruikers? Of ontstaan er fouten in de software? Dan kan dit worden opgelost met goed applicatiebeheer. Zo zorgen we ervoor dat uw ICT-systemen optimaal blijven werken en de prestaties en efficiëntie hoog zijn. Voorbeelden zijn het doorvoeren van nieuwe gebruikerswensen, het verhelpen van fouten, de applicatie koppelen, vervangen van oude programmeercodes, verbeteren van de gebruikerservaring en het aanpassen van de database.

Waarom is dit belangrijk?

Zoals we hierboven al aangeven is applicatiebeheer belangrijk voor een optimale werking van uw ICT-systemen. Maar er zijn nog meer redenen wablijft werken en vlot kan worden aangepast. Zo kunt u namelijk de levensduur van de applicatie verlengen en de toegevoegde waarde verhogen. Ook kunnen de prestaties van functionaliteiten hoog worden gehouden, het gebruik van de applicatie worden gemonarom applicatiebeheer van belang is voor uw organisatie. Heeft u geïnvesteerd in de ontwikkeling van een eigen applicatie? Dan is het logisch dat u wilt dat deze goed itord en de database preventief worden beheerd.

Daarnaast is er bij een verhoogde kans op cybercriminaliteit een kans op het lekken van software. Applicatiebeheer kan u helpen om dit tegen te gaan. Er worden tijdig nieuwe versies gelanceerd om beveiligingslekken te voorkomen. 

Verschil functioneel beheer en applicatiebeheer

De termen functioneel beheer en applicatiebeheer worden soms door elkaar gebruikt, maar toch zijn er een aantal verschillen aan te wijzen. Zoals de naam al zegt, beheert een functioneel beheerder de functionaliteiten van een standaardapplicatie. Een functioneel beheerder heeft weinig technische kennis nodig, maar moet wel goede soft skills hebben, zoals communicatie. Een functioneel beheerder moet namelijk mensen kunnen overtuigen en vergaderingen kunnen leiden. Een applicatiebeheerder daarentegen heeft veel meer technisch inzicht nodig. Als gebruikers van een niet-standaard applicatie bepaalde wensen hebben, moet een applicatiebeheerder deze namelijk kunnen bouwen. Daarvoor is bijvoorbeeld kunnen programmeren een vereiste. Soms voert een applicatiebeheerder ook de werkzaamheden van de functioneel beheerder uit, maar indien nodig zouden beide functies moeten bestaan. 

Applicatiebeheer uitbesteden

U kunt ervoor kiezen om uw applicatiebeheer uit te besteden. Zo hoeft u niet te investeren in applicatiebeheerders die standby staan, maar alleen hoeven in te grijpen als dat nodig is. Ook wordt de verantwoordelijkheid voor de kwaliteit, het onderhoud en de vernieuwing u uit handen genomen.

Werkgebied DvD-ICT

Ons werkgebied is omgeving Breda, Oosterhout, Etten-Leur & Roosendaal.

Facebook
Twitter
LinkedIn