Wat als uw bedrijf getroffen is door cybercrime?

Wat als uw bedrijf getroffen is door cybercrime?

Eerder schreven we al over de beveiliging van uw ICT en welke acties u zelf kunt ondernemen om de IT infrastructuur van uw bedrijf beter te beveiligen. Hierin ging het vooral over het verlenen van toegang op verschillende gradaties voor verschillende medewerkers. Natuurlijk kunt u nog meer doen om niet alleen uw ICT goed te beveiligen maar ook om cybercrime tegen uw bedrijf tegen te gaan. In dit artikel vertellen we u daar graag meer over.

Wat kan er gebeuren? 

Cybercrime ontwikkelt zich in een rap tempo en er komen steeds meer manieren om te hacken of geld los te krijgen. Zo zijn er cybercriminelen die bedrijfsgegevens versleutelen en deze pas vrijgeven wanneer er een bepaald bedrag losgeld wordt betaald. Of denk aan hackers die in betalingsprogramma’s kunnen en zo geld naar zichzelf of anderen overmaken. Of er komen klantgegevens op straat te liggen… Het is vervelend, heel vervelend zelfs, maar het is belangrijk dat hier wel aangifte van gedaan wordt. 

Medewerkers voorlichten over de procedure bij een geval van cybercrime

Vaak is er schaamte onder bedrijven om aangifte te doen van cybercrime. U legt namelijk niet graag op straat dat uw bedrijf er slachtoffer van geworden bent; uw klanten zullen daar natuurlijk niet blij mee gaan zijn. Het is natuurlijk belangrijk om alles goed te beveiligen, maar er moet ook uitgelegd worden wat de procedure is wanneer het tóch misgaat. Geef aan dat uw medewerkers niet bang hoeven te zijn voor een boze baas en het juist moeten melden wanneer ze een phishingmailtje geopend hebben. Veel medewerkers hopen maar dat er niets gebeurt, maar dat is niet verstandig. Het moet altijd gemeld worden zodat er actie ondernomen kan worden. Het moet normaal worden op de werkvloer om dit te bespreken, zodat de medewerker die een keer de fout in gegaan is, dit meldt in plaats van hoopt dat er niets gebeurt.

Goede voorlichting en beveiliging

Goede beveiliging is dus belangrijk, maar wanneer cybercriminelen toch hebben weten door te dringen, moet er een plan klaarliggen. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Als uw bedrijf blijft groeien, is het wellicht slim om een netwerkbeheerder of systeembeheerder in te huren die uw bedrijf goed kan beveiligen. Zo kunt u voorkomen dat uw bedrijf het slachtoffer wordt van cybercrime.

Werkgebied DvD-ICT

Breda, Oosterhout, Etten-Leur & Roosendaal.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn