5 ICT trends voor 2021

5 ICT trends voor 2021

Voor 2021 staan er weer veel nieuwe trends op de planning op het gebied van ICT. In deze blog bespreken we vijf trends op het gebied van ICT die je kunt verwachten voor dit jaar.

Flexibel werken in de cloud

2020 was in meerdere opzichten een uitzonderlijk jaar. Door de coronacrisis heeft het thuiswerken een grote vlucht genomen in zowel Nederland als het buitenland. Dit is een trend die zich voort blijft zetten in 2021. Werkgevers zien dat thuiswerken helemaal niet zo spannend is als aanvankelijk gedacht werd. Vergaderen doe je online via Teams en collega’s kunnen documenten online delen en bewerken. In sommige gevallen blijken medewerkers zelfs productiever te zijn nu ze thuis werken. Daarom is één van de belangrijkste trends op IT-gebied dat thuiswerken in de Cloud voorlopig de norm blijft. Hulp nodig met clouddiensten? DvD-ict is bereid om u daarmee te helpen.

Internet of Behaviors (IoB)

Data wordt alsmaar belangrijker in onze samenleving. Een grote trend 2021 is ‘Internet of Behavior’, kortweg IoB. Dit staat voor het veranderen van gedrag door nog beter gebruik te maken van data. Wellicht heb je al eens gehoord van ‘The Internet of Things’ (IoT) wat zich focust op het verbinden van verschillende apparaten. IoB richt zich op het verbinden van mensen en hun gedrag, en hoe de data afkomstig van dit gedrag gebruikt kan worden. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een smartwatch. Een smartwatch kun je niet alleen gebruiken als horloge, maar ook om je emails te lezen en je hartslag, bloeddruk en het aantal gemaakte stappen te tellen. IoB combineert gegevens uit deze databronnen; commerciële gegevens van klanten, reisbewegingen en social media data zijn allemaal vormen van informatie die verzameld worden t.b.v. de datavoorziening voor IoB. Deze ontwikkeling wint steeds meer aan kracht en zal zich in 2021 blijven voortzetten.

Cybersecurity om datalekken te voorkomen

Nu er zoveel online gewerkt wordt is het des te belangrijker om gevoelige (bedrijfs)informatie goed te beschermen tegen datalekken. Phishingmails worden steeds professioneler, en ransomware aanvallen komen steeds vaker voor. De kans op datalekken door medewerkers die vanuit de Cloud werken wordt ook groter, doordat er minder sociale controle op collega’s is. Natuurlijk gaan we van het positieve in de mens uit, en de meeste medewerkers zullen er niet eens over nadenken om bedrijfsgevoelige informatie (on)bewust te lekken, maar dit wil niet zeggen dat het niet voor kan komen. Daarom wordt het steeds belangrijker om de cybersecurity van je bedrijf goed op orde te hebben dit jaar.

5G

Het nieuwe 5G netwerk belooft veel goeds voor 2021. 5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Dit biedt veel nieuwe mogelijkheden zoals sneller internet, een kortere laadtijd van website pagina’s, een betere dekking van het netwerk en een verbeterde spelervaring voor online games. In 2020 werden de eerste 5G netwerken al uitgerold, maar in 2021 gaan we steeds meer de praktijkvoordelen hiervan ervaren.Zo ben je bijvoorbeeld minder afhankelijk van wifi wanneer je op locatie of onderweg bent, omdat je voortaan overal een stabiel en snel netwerk hebt in publieke ruimtes. Wij vinden de voordelen veelbelovend.

De democratisering van Artificial Intelligence

AI (Artificial Intelligence) is steeds meer een vast onderdeel van onze samenleving. In 2021 zal de democratisering van kunstmatige intelligentie verder ontwikkeld worden, omdat software en computerkracht steeds goedkoper worden. Dit wordt bovendien steeds breder beschikbaar, waardoor het voor ´citizen developers´ steeds makkelijker wordt om AI commercieel toe te passen. Citizen developers zijn ontwikkelaars die een passie hebben voor IT en techniek, maar die niet perse geschoolde vak-It’ers hoeven te zijn. Kortom: mensen die hart hebben voor IT en die het leuk vinden om Artificial Intelligence oplossingen en producten te ontwikkelen. 

Meer weten? Neem contact met ons op

Wil jij meer weten over zakelijke ICT-oplossingen en hoe jij bij kunt blijven met de laatste ICT trends? Neem dan contact met ons op.

Werkgebied DvD-ICT

Ons werkgebied is: Breda, Oosterhout, Etten-Leur & Roosendaal.

[wpgmza id=”2″]

Facebook
Twitter
LinkedIn