Je computer goed onderhouden: zo doe je dat

Je computer goed onderhouden: zo doe je dat

Het is belangrijk om je computer goed te onderhouden. Maar dat kan lastig zijn, zeker als je niet goed weet hoe je dat moet doen. In principe kun je het onderhoud onderverdelen in twee categorieën. Zo kun je onderhoud plegen aan de onderdelen van je computer, maar ook aan de software. Als je dit preventief doet, dan zal je computer langer naar behoren functioneren en minder problemen vertonen. Maar hoe kun je nu zelf je computer goed onderhouden? Wij vertellen je graag waar je op moet letten.

Je computer onderhouden: onderdelen vervangen

Een computer die traag is of vaak vastloopt, is een vaak gehoorde klacht. Dit heeft vaak te maken met het geheugen dat te vol zit. Hier kun je zelf wat aan doen, maar alleen als je dat wil. Je kunt natuurlijk ook DvD-ict inschakelen voor computer onderhoud! Als je onderdelen gaat vervangen, zorg er dan altijd voor dat de computer niet meer is aangesloten op de netstroom; haal dus altijd de stekker eruit voordat je aan de slag gaat! Om je computer wat sneller te laten werken kun je je werkgeheugen, ook wel Random Access Memory (RAM) genoemd, uitbreiden. Elke computer heeft een minimum werkgeheugen van 4GB, maar dit kan al snel te weinig zijn. Verdubbel je dit, dan zul je al snel merken dat je computer een stuk sneller zal werken. Je kunt extra geheugen aanschaffen en dit in je computer stoppen. Bij de meeste desktops moet je hier eerst de behuizing voor los halen.

Je kunt ook je harde schijf vervangen voor een SSD als je computer bijvoorbeeld te traag opstart. Dit is wat lastiger dan het uitbreiden van de RAM, je moet namelijk je bestanden dan meeverhuizen naar de SSD. Je kunt deze ook als aanvulling van je harde schijf gebruiken. Je kunt dan het besturingssysteem op de SSD zetten en de harde schijf gebruiken voor de opslag van je bestanden.

Je computer onderhouden: software updaten en opruimen

Je woonkamer je regelmatig opruimen, anders wordt het een zooitje. Dat geldt eigenlijk ook voor je computer! Op een gegeven moment staat er namelijk heel veel op dat je eigenlijk niet meer nodig hebt. Ook als je verschillende programma’s en software verwijderd hebt, blijven er sporen van achter. Het is daarom belangrijk om regelmatig je computer eens goed op te ruimen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door:

  • Onnodige programma’s te verwijderen. Welke programma’s gebruik je echt nog, en welke eigenlijk niet meer? De programma’s die je niet meer of heel weinig gebruikt kun je beter verwijderen. Dit kun je gewoon in Windows doen, maar dan blijven er vaak “restjes” achter. Je kunt een gratis programma installeren die analyseert welke programma’s je beter weg kunt doen en die ervoor zorgen dat er dan ook geen “restjes” van dat programma meer achterblijven.
  • Ervoor te zorgen dat programma’s niet standaard opstarten als je je computer aanzet. Dit kun je vaak uitschakelen in het programma zelf of in Windows.

Er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen om je computer goed te onderhouden. Zeker als je deze intensief gebruikt, is het belangrijk dat dit vaak gebeurt. DvD-ict is dé specialist op het gebied van computer onderhoud en kan dit voor je regelen! Neem voor meer informatie eens vrijblijvend contact met ons op.

Werkgebied DvD-ICT

Breda, Oosterhout, Etten-Leur & Roosendaal.

[wpgmza id=”2″]

Facebook
Twitter
LinkedIn