Het overkomt helaas iedereen wel een keer, het netwerk van het bedrijf ligt eruit. Het overkomt de meesten wanneer er verbouwd of uitgebreid wordt. Je wil dan natuurlijk zo snel mogelijk weer operationeel zijn, maar hoe zorg je ervoor dat je netwerk het weer gaat doen? In deze blog lees je meer over hoe een netwerk wordt aangelegd en wat je kunt doen op het moment dat het netwerk offline is.
Waaruit bestaat een netwerk en wat heeft invloed op het functioneren van het netwerk?
Een bedrijfsnetwerk zorgt ervoor dat alle ICT-apparatuur en eventuele industriële machines met elkaar gekoppeld worden. Een netwerk bestaat uit bekabeling en actieve en passieve componenten. Of deze goed kunnen functioneren hangt af van de netwerkomgeving, de netwerkbelasting en de bouwkundige omvang van het gebouw.
Netwerkomgeving
De netwerkomgeving is de letterlijke omgeving waarin het netwerk zich bevindt: in een kantoor of in een industriële omgeving, een productiehal of een koel- en vriescellen. De kabels die nodig zijn voor de netwerkverbinding moeten bestand zijn tegen deze verschillende omstandigheden. Valt een netwerk bijvoorbeeld uit, dan kan dit grote gevolgen hebben voor goederen die gekoeld moeten worden opgeslagen.
Netwerkbelasting
Hoe zwaarder een netwerk wordt belast, hoe hoger de kwaliteit van de installatie(s) moet zijn. Je hebt keuze uit een actieve en een passieve belasting. Bij een actieve belasting moeten er op hoge snelheid veel dataverkeer kunnen worden verstuurd en moet er voldoende ruimte zijn voor mediaopslag, CAD-programma’s en datacenters. Hiervoor heb je een hoge categorie kabel met veel bandbreedte nodig. Bij een passieve belasting is het belangrijk dat een netwerk de basisprestaties moet kunnen leveren, zoals een goede internetverbinding, werkende printers en een operationeel alarmsysteem. Dit netwerk is vaak voldoende voor bedrijven die veel in de cloud werken.
Bouwkundige omvang van het gebouw
De grootte en de bouwkundige omvang van een gebouw bepalen mede de voorwaarden waaraan een bedrijfsnetwerk moet voldoen. Wil je een verbinding tot stand brengen over een afstand korter dan 90 meter, dan kun je koperverbindingen gebruiken. Is de afstand langer dan 90 meter, dan is glasvezel een logische keuze. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken of afgeschermde materialen noodzakelijk zijn, om ervoor te zorgen dat het netwerk niet verstoord wordt door de omgeving. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer het bedrijf in een fabrieksomgeving staat, nabij een vliegveld, of in de buurt van een water- of energiecentrale.
Drie componenten voor het aanleggen van een netwerk
De componenten in een netwerkverbinding zijn de plekken in het bedrijfspand waar data naartoe gaat, en waar data vandaan komt. Voor een bedrijfsnetwerk wordt onderscheid gemaakt tussen:
- MER (Main Equipment Room)
- SER (Satellite Equipment Room)
- Werkplekaansluitingen
De MER is het centrum van het netwerk en is meestal de server- of computerruimte van een bedrijfspand. Hier staat de centrale server opgeslagen. De SER is de ruimte van waaruit de bekabeling van werkplekken wordt geregeld. Ook telefonie-aansluitingen worden meestal vanuit de SER geregeld. De derde en laatste component is de werkplek zelf. Dit is de plek waar de werknemer zit en gebruik maakt van wandcontactdozen, bekabeling en een laptop of computer om productief bezig te kunnen zijn. Als al deze drie componenten goed functioneren heb je een goed werkend netwerk.
Eerste hulp bij een plat netwerk: zo los je het op
Het netwerk is hét fundament voor de werkomgeving van jouw medewerkers. Mogelijk ligt het platte netwerk aan een netwerkstoring of vinden er geplande werkzaamheden bij jou in de buurt plaats, waardoor je op jouw locatie geen internet meer hebt. Je kunt hiervoor in clusters gevoegde computers gebruiken, die geen kritieke taken ondersteunen. Met deze gevoegde computers kun je essentiële serverapplicaties zoals een webshop of database ondersteunen. Je kunt hiermee een zogenaamde failover installeren. Een failover is het proces waarbij deze in clusters gevoegde computers direct worden ingezet op het moment dat het systeem een storing waarneemt. Hier hoeven geen medewerkers voor aan te pas te komen, het systeem regelt dit automatisch. Door een goede firewall te installeren rondom het beheersysteem kun je ook voorkomen dat er data verloren gaat door een storing of dreiging van buitenaf.
Meer weten over netwerkbeheer? Neem contact op
Is bovenstaande iets te technisch voor jou? Dan kun je ook DvD-ICt inschakelen voor netwerkbeheer. Wij zorgen ervoor dat jouw netwerk weer optimaal functioneert.