Cybersecurity: Hoe kun je jouw bedrijf online beveiligen?

Cybersecurity: Hoe kun je jouw bedrijf online beveiligen?

Ieder bedrijf moet online goed beveiligd zijn. Helaas komen online afpersing, nepmails en andere vormen van cybercriminaliteit steeds vaker voor. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om ervoor te zorgen dat jouw online beveiliging op orde is. Zo voorkom je dat bedrijfsinformatie in de verkeerde handen valt.

Wat te doen tegen online afpersing?

Het kan iedereen zomaar overkomen: het is een dag als alle andere en ineens wordt je online afgeperst! Bij online afpersing wil de afperser geld, goederen of diensten in ruil voor het niet naar buiten brengen van bepaalde, gevoelige informatie. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsdocumenten, foto’s of video’s die jou of jouw bedrijf (imago)schade kunnen toebrengen. Dit kan door online intimidatie, diefstal van financiële of betaalgegevens, illegale verkoop van bedrijfsgegevens en ransomware-aanvallen. Aangezien de meeste online afpersing gericht is op het ontvangen van geld, is het eerste belangrijke advies om nooit het bedrag te betalen aan de internetcriminelen. Ook als je het bedrag betaalt, heb je namelijk geen garantie dat de blokkade op jouw systemen wordt opgeheven. Je hebt bovendien geen garantie dat de criminelen het niet nog een keer zullen proberen, dus betalen wordt eigenlijk altijd afgeraden! Neem daarom geen contact op met de bedreiger en ga niet onderhandelen, hiermee bereik je vaak niets. Wat je wél kunt doen is:

  • Installeer filters op jouw computer, telefoon en e-mailaccounts.
  • Blokkeer het e-mailadres en het telefoonnummer van de bedreiger.
  • Beveilig al jouw apparaten met wachtwoorden. Verander al jouw bestaande wachtwoorden en gebruik unieke cijfercombinaties, lettercombinaties en symbolen als je verwacht gehackt te zijn.
  • Bouw een online dossier op tegen jouw bedreiger
  • Doe altijd (online) aangifte tegen jouw bedreiger.
  • Schakel ons in om jouw cybersecurity weer up-to-date te krijgen.

 

Ik ontvang regelmatig nepmails, wat kan ik doen tegen phishing?

Ontvang je regelmatig nepmails van overheidsinstanties, onbekende personen of betaalservices? Dan heb je grote kans dat je te maken hebt met phishing. Door middel van phishing proberen internetcriminelen te ‘vissen’ naar privacygevoelige informatie. Dit kunnen adres- of betaalgegevens zijn, betaalpas- of creditcardgegevens of wachtwoorden. Dit doen ze door e-mails of Whatsappberichten te sturen, waarmee ze je op een bepaalde link willen laten klikken. Zodra je op de link klikt, wordt er een virus of malware geïnstalleerd op jouw computer, waarmee de hackers zich toegang kunnen verschaffen tot jouw computer, systemen of gevoelige informatie. Wat kun je zelf hiertegen doen?

  • Houd je besturingssystemen en software up-to-date, zodat je de meest actuele beveiliging op jouw computer hebt.
  • Gebruik anti-virussoftware om jouw systemen en computers te scannen op bedreigingen. Deze software zorgt er tevens voor dat een bedreiging op tijd gedetecteerd en verwijderd kan worden.
  • Maak sterke wachtwoorden aan die niet makkelijk te raden zijn, of gebruik hier een wachtwoordmanager voor. 
  • Open nooit de bijlagen in e-mails van afzenders die je niet kent.
  • Klik niet op links in spammails of links van onbekende websites.
  • Verstrek alleen persoonlijke gegevens in een beveiligde omgeving. Geef ook nooit gevoelige gegevens via telefoon of e-mail.
  • Neem bij twijfel rechtstreeks contact op met het desbetreffende bedrijf om te controleren of het een spammail betreft.Gebruik hiervoor bij voorkeur niet je privénummer maar een algemeen nummer van het bedrijf.

 

Wat kan ik nog meer doen om cybercriminaliteit te voorkomen?

Aangezien er veel verschillende vormen van cybercriminaliteit zijn, kun je altijd de volgende algemene tips toepassen om cybercriminaliteit te voorkomen:

  • Check de URL’s van de websites die je bezoekt. Zien deze er verdacht uit, klik er dan niet op.
  • Controleer je bankafschriften op vreemde transacties.
  • Zorg dat jouw online beveiliging altijd up-to-date is door gebruik te maken van de nieuwste beveiligingssoftware en laat deze regelmatig nakijken.

 

Heb je zelf last van cybercriminaliteit en vermoed je dat je gehackt wordt of bent? Gelukkig kun je daar snel iets aan doen! DvD-ICT helpt je graag om jouw software en beveiliging weer op de rit te krijgen. Ook voor meer informatie over onze services op het gebied van internetbeveiliging helpen we je graag.

 

Werkgebied DvD-ICT

[wpgmza id=”2″]

Facebook
Twitter
LinkedIn