Binnen uw organisatie werken zonder een snel en vooral ook betrouwbaar WiFi-netwerk is inmiddels ondenkbaar geworden in de huidige maatschappij. Alleen welke zaken zijn nu van invloed op het behouden van een stabiel WiFi-netwerk? Daarnaast heeft iedere medewerker zijn eigen wensen met betrekking het WiFi netwerk. Houd dus continue in de gaten wat er bij uw personeel gevraagd wordt omtrent het WiFi netwerk. In dit artikel vertellen we u alles wat u moet weten omtrent het onderhouden van een goed zakelijk WiFi-netwerk.
Het verschil tussen WiFi thuis en WiFi op de zaak
Wanneer men spreekt over een organisatie tot 50 medewerkers dan zijn er qua techniek weinig verschillen tussen WiFi thuis en de WiFi op de zaak. Zowel op de zaak als thuis is het belangrijk dat er wordt gezorgd voor een ruime dekking en moet er voldoende airtime beschikbaar zijn. Uiteraard zullen er op de zaak meer apparaten aangesloten zijn dan thuis, maar tegelijkertijd zal de bandbreedte per apparaat ook veel lager liggen omdat er geen videos gestreamd of online games gespeeld worden. Uiteraard zijn de gevolgen van niet goed werkende WiFi op de zaak vele malen groter dan thuis, in deze gevallen kan de gehele bedrijfsvoering stil komen te liggen en kost dit dus automatisch geld.
Draag zorg voor een veilig WiFi netwerk met active directory
Een van de meest voorkomende fouten is dat op meerdere locaties gebruik wordt gemaakt van hetzelfde WiFi wachtwoord. Hierdoor wordt dus automatisch het gehele netwerk van uw organisatie sneller blootgesteld aan een hack. Houd er bovendien ook rekening mee het wachtwoord van de WiFi te veranderen, wanneer een medewerker vertrekt. Een van bekende manier om het WiFi netwerk veilig te houden is active directory. Hierbij heeft elke medewerker een persoonlijk account, wanneer er wordt ingelogd op dit account kan er direct gebruik worden gemaakt van de WiFi. Op het moment dat de medewerker besluit uit te loggen, zal de toegang tot het WiFi netwerk ook weer automatisch worden geblokkeerd.
Apart netwerk voor persoonlijke apparaten
Bij het groeien van uw organisatie wordt het beheren van het WiFi netwerk ook steeds ingewikkelder. Hoe meer personeel hoe meer apparaten er ook uiteindelijk aan dit netwerk aangesloten zullen worden. Om een goede controle over het netwerk te houden is het belangrijk om een apart netwerk te creëren voor de persoonlijke apparaten van het personeel. Hierdoor zal niet alleen het bedrijfsnetwerk minder hinder ondervinden van de verschillende apparaten, maar bouw je hierbij tegelijkertijd ook extra veiligheid voor je bedrijfsnetwerk in.
Het belang van het updaten van uw wifi-router en access points
We hebben het al eerder gehad over het updaten van bijvoorbeeld bedrijfssoftware en beveiliging van computers.Wat veel mensen nog vergeten, is dat uw wifi-router ook regelmatig geüpdatet moet worden. Zeker in deze periode van thuiswerken, waarbij veel mensen werken met bedrijfsgegevens op een privénetwerk, is het belangrijk dat de wifi-verbinding veilig is. Updates kunnen daar zeker aan bijdragen. Wij vertellen u er graag meer over.
Het updaten van uw router
Fabrikanten van wifi-routers brengen vaak constant nieuwe versies van hun firmware uit. Hiermee worden nieuwe mogelijkheden toegevoegd, maar vooral beveiligingsproblemen opgelost. Het belang van het updaten van uw router zit hem dan ook in de beveiliging. Vaak kunt u op de website van de fabrikant een handleiding vinden waarin staat hoe u de firmware kunt updaten. Heeft u een modemrouter van uw provider, dan zorgt de provider er vaak zelf voor dat de modemrouter van de laatste firmware is voorzien. Zo hoeft u daar zelf niet naar om te kijken; ideaal.
Wat kunt u nog meer doen om uw router te beveiligen?
Het updaten van uw router doet u dus voornamelijk om deze beter te beveiligen. Wanneer deze niet goed beveiligd is, bijvoorbeeld doordat het werkt op oude firmware, is de router voor een hacker makkelijk te vinden. Wanneer een hacker eenmaal toegang heeft, kan deze alle data uit uw netwerk inzien. Zo kunnen ze ook toegang krijgen tot andere slimme apparaten op kantoor of in uw huis. Dat moet u dus altijd zien te voorkomen, bijvoorbeeld door het updaten van de firmware. U kunt nog meer dingen doen om uw router te beveiligen:
- Het is het beste om de router te gebruiken die uw internetaanbieder heeft geleverd. Zo hoeft u zelf geen updates te doen; deze worden dan namelijk door de provider zelf gedaan.
- Stel altijd een sterk wachtwoord in voor uw wifi verbinding. Gebruik veilige instellingen!
- Zoek in de handleiding van uw router op hoe u de UPnP op de router uit kan schakelen. Via UPnP kunnen hackers toegang krijgen tot slimme apparaten, het is dus van belang om dit uit te zetten.
- Schakel ook de modus uit waarmee de router op afstand beheerd kan worden.
Routers, modems en access points
Allereerst is het handig om te weten wat het verschil is tussen een router en een access point. Een router zorgt ervoor dat alle apparaten in het netwerk een IP adres krijgen en verbinding kunnen maken. Een router wordt op een modem aangesloten, maar soms heeft een modem ook een ingebouwde router. De modem regelt de toegang tot het internet. Een access point is enkel een draadloos toegangspunt tot het netwerk, zodat er verbinding gemaakt kan worden met een apparaat.
Access points updaten
Voor access points geldt verder wel hetzelfde als voor routers en modems. Ook hierbij is het belangrijk om deze regelmatig te updaten. Heeft u een access point van dezelfde internetprovider als uw router, dan wordt deze ook automatisch voorzien van updates. Wanneer dat niet het geval is, zal u dat zelf moeten doen. Dat is van groot belang!
Hulp nodig bij het updaten van uw router en beveiligen van uw netwerk?
Weet u eigenlijk niet of uw netwerk wel zo veilig is en of uw router of access points wel voorzien zijn van de nieuwste versie firmware? DvD-ICT staat voor u klaar. Neem voor vragen en meer informatie contact met ons op; wij helpen u graag verder!