Wellicht heeft u nog niet het idee dat uw bedrijf echt een systeembeheerder nodig heeft, of heeft u geen idee wat deze persoon in uw bedrijf zou moeten doen. Wat zijn de taken van een systeembeheerder eigenlijk en wat kan deze voor uw bedrijf betekenen? In dit artikel leggen we het u uit.
Het uitvoeren van updates
Een systeembeheerder voert onder andere updates uit. Eerder schreven we al over het belang van goed systeemonderhoud, en het uitvoeren van updates hoort daarbij. Want wanneer een systeem niet regelmatig geüpdatet wordt, ontstaan er geheid problemen. Zo maakt u het virussen bijvoorbeeld makkelijker om door te dringen in uw systeem, en dat wilt u natuurlijk voorkomen. Een voorbeeld van een virus dat hier gebruik van maakte, was Wannacry in 2017. Dit virus trof veel grote bedrijven en zorgde ervoor dat de werknemers niet meer bij hun bestanden konden, omdat deze versleuteld waren door het virus. Vervolgens werd een groot geldbedrag gevraagd om de bestanden weer vrij te geven. Dit virus kon enkel toeslaan bij systemen waar de software niet up-to-date was en dat wilt u natuurlijk voorkomen!
Installatie van software en hardware
Een systeembeheerder is er bijvoorbeeld ook voor het installeren van hardware. Nu horen we u denken; een muis of toetsenbord installeren kan toch iedereen? Dat is zeker waar. Maar het installeren van een nieuwe harde schijf of het uitbreiden van het geheugen van de computer is toch echt een taak voor specialisten; de systeembeheerders.
Daarnaast is een systeembeheerder er ook voor het installeren van software. Hoewel steeds meer bedrijven in de cloud werken, is er ook nog steeds een systeembeheerder nodig voor het updaten van de desbetreffende software, want ook software in de cloud kan soms rare kuren vertonen. Een specialist als DvD-ict kan u hier dan bij helpen en eventuele problemen voorkomen.
Computer- en netwerkbeveiliging
Beveiliging van computers en het netwerk is erg belangrijk. Denk hierbij aan virusscanners, firewalls en fatsoenlijk wachtwoordbeheer. De beveiliging van uw computers en netwerk is iets wat u zeker niet moet onderschatten. Er is steeds meer bedreiging; er zijn namelijk steeds meer manieren om een netwerk te hacken. Virusscanners moeten continu geüpdatet worden, wachtwoorden van gebruikers moeten goed en sterk zijn, wifi netwerken moeten goed beveiligd zijn. Juist wanneer u voornamelijk in de cloud werkt, is dit goede beveiliging erg belangrijk!
Het maken van back-ups
Systeembeheerders zijn er ook voor het maken van back-ups, bijvoorbeeld van bedrijfsdocumenten, klantgegevens en andere belangrijke bestanden die echt niet kwijtgeraakt mogen worden. Het opslaan van back-ups is bijna net zo belangrijk als het goed beveiligen van het netwerk. Het is belangrijk om deze back-ups regelmatig in te plannen zodat wanneer er iets misgaat, u uw bestanden niet te ver terug hoeft te zetten.
Andere werkzaamheden van de systeembeheerder
Een systeembeheerder doet nog veel meer dan alleen deze zaken. Zo zijn ze er voor het opzetten van calamiteitenplannen, het optimaliseren van netwerk- en computersnelheid, ter ondersteuning van IT vraagstukken door werknemers, het digitaliseren van werkprocessen en nog veel meer. Benieuwd wat een systeembeheerder voor uw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op!
Werkgebied DvD-ICT
Breda, Oosterhout, Etten-Leur & Roosendaal.
[wpgmza id=”2″]