De ultieme gids voor al je WiFi problemen

Wifi Gids

Inhoudsopgave

Iedereen heeft er wel eens last van. De wifi werkt niet, slecht of traag. Of dit nu op je telefoon, tablet of desktop is, je wil hier graag een oplossing voor. Wij helpen je graag met het oplossen van al je wifiproblemen.
Daarom presenteren wij je de ultieme gids voor al je wifiproblemen! Vind direct de oplossing voor je wifiprobleem hier.

Wat is wifi en hoe werkt het? 

Om te weten hoe wifiproblemen opgelost moeten worden, is het goed om eerst te weten hoe wifi werkt.

Wifi is een term die gebruikt wordt voor een zogeheten Wireless LAN (WLAN). Het is een draadloos netwerk dat wordt aangesloten op een modem. Dit modem biedt vervolgens toegang tot het internet.

Hiervoor heb je een zogeheten access point of toegangspunt nodig, iets dat automatisch ingebouwd zit in je modem of router. Dit access point is met een kabel aangesloten op het internet.

Via radiogolven verstuurt deze gegevens die uiteindelijk bij jouw laptop, telefoon, tablet of ander apparaat met een wifichip aankomen. Via deze wifichip kan men ook zelf weer signalen naar het access point terugsturen.

Waar heb je wifi voor nodig?

Er zijn tegenwoordig erg veel apparaten met een wifichip, die dus geschikt zijn voor het ontvangen en verzenden van gegevens via wifi. Maar je hebt niet overal per se wifi voor nodig.

De meeste programma’s en applicaties kunnen namelijk ook draaien op een mobiel netwerk; hier betaal je apart voor. Denk bijvoorbeeld aan het abonnement inclusief internet voor op je smartphone.

Er worden vaak vragen gesteld over het gebruik van verschillende programma’s en applicaties en of hier wifi voor nodig is. We behandelen er een aantal:

Heb je wifi nodig voor WhatsApp?

Nee, je moet niet per se wifi hebben voor WhatsApp. Als je bijvoorbeeld onderweg bent en je maakt gebruik van een mobiel netwerk via het abonnement van je telefoon, kun je ook gebruik maken van WhatsApp. Je hebt dus wel altijd internet nodig voor WhatsApp.

Heb je wifi nodig voor Netflix?

Hierbij geldt hetzelfde als bij WhatsApp. Heb je een mobiel netwerk, dan heb je dus ook niet per se wifi nodig voor Netflix, maar dus wel een internetverbinding. Het is hierbij wel altijd aan te raden om Netflix te gebruiken via een wifiverbinding. Anders riskeer je dat je al snel over je abonnement voor mobiel internet heen gaat.

Heb je wifi nodig voor Facetime?

Facetime is een app die gebruikmaakt van internet, en je dus ook kunt gebruiken via je mobiele netwerk. Hierbij geldt ook hetzelfde als voor Netflix. Dit gaat met grote hoeveelheden MB’s tegelijk; daarom is het slim om het gebruik van Facetime zo veel mogelijk via een wifiverbinding te doen.

Moet je TV wifi hebben voor een Chromecast?

Nee, je TV hoeft geen wifi te hebben voor een Chromecast. Je stopt de Chromecast namelijk in je TV, en zorgt op deze manier voor een wifiverbinding. Je moet dus wel wifi hebben om gebruik te kunnen maken van een Chromecast. Zo kun je, vanaf andere apparaten die wel wifi hebben, gemakkelijk beelden naar je TV toezenden en ze hierop afspelen. Hoe je je Chromecast in kunt stellen, lees je hier.

Hoe kun je jouw wifi verbeteren?

Geen verbinding met internet? Of valt je wifi steeds weg? Als je het idee hebt dat je wifiverbinding minder goed werkt, kun je een aantal dingen doen die wellicht het bereik of de werking van je wifi verbetert.

Onderneem de volgende stappen en controleer vervolgens of je verbinding sterker is.

1. Verplaats je router

Veel mensen hebben hun router ergens in een hoekje staan, vaak ver weg verstopt. Dit komt natuurlijk omdat je liever niet hebt dat je router in het zicht staat, dat is natuurlijk niet erg decoratief.

Eigenlijk is het toch het beste om je router in het midden van ruimte die je wil voorzien van internet te hebben staan. Natuurlijk is dit niet altijd haalbaar, maar probeer de router bijvoorbeeld niet in de meterkast te hangen of ergens in een kastje weg te stoppen; dit vermindert het bereik van de wifi.

Eigenlijk is het toch het beste om je router in het midden van ruimte die je wil voorzien van internet te hebben staan. Dit zorgt voor een optimaal bereik.

2. Gebruik voor al je apparaten één draadloze standaard

Er zijn verschillende standaarden voor wifiverbindingen. Deze zijn in principe allemaal ‘compatible’ met elkaar, maar als een nieuwe standaard naar een oud apparaat verzonden moet worden, kan dit vertraging geven.

Het is daarom belangrijk om al je wifi-apparaten op één draadloze standaard in te stellen. Gebruik je bijvoorbeeld de nieuwste standaard, maar heb je een oude computer of laptop, dan kun je hiervoor wel een wifi-adapter aanschaffen die deze standaard beter ondersteunt.

Dit is echter niet mogelijk bij smartphones of tablets. Wil je toch een nieuwe router kopen met de nieuwste standaard maar heb je ook nog oudere apparaten in huis staan, dan is het het overwegen waard om je oude router hiervoor nog te laten staan.

3. Kies voor een WPA2 beveiliging

Voor de beste snelheid en beveiliging kies je voor een WPA2 beveiliging. De meeste routers staan standaard ingesteld op mixed WPA/WPA2. Verander dit naar WPA2, en in het geval het gaat om een thuisnetwerk, kun je dit het beste veranderen naar een WPA2 Personal.

4. Wifikanaal veranderen

Je weet het misschien niet, maar er zijn verschillende wifikanalen. Je kunt kiezen uit kanaal 1 tot en met 13. Je kunt je bijvoorbeeld afvragen: welk wifikanaal gebruiken mijn buren?

Mocht je hier achter weten te komen, dan is het slim om jouw wifi in te stellen op een ander kanaal. Mocht je dit niet weten, dan is het verstandig om je wifikanaal in ieder geval niet op 6 in te stellen; dit is namelijk een van de meest gebruikte kanalen.

Om te zien welk wifikanaal het minst gebruikt wordt in je omgeving, kun je het programma InSSIDer gebruiken. Hoe kun je vervolgens je wifikanaal veranderen? Je kunt je router instellen op automatische kanaalselectie.
De router kiest dan zelf het beste kanaal. Ook kun je ervoor kiezen om zelf een wifikanaal in te stellen.

Daarnaast kun je ook je kanaalbreedte veranderen. De hoogste snelheden worden namelijk behaald bij kanalen die 40MHz breed zijn, terwijl veel routers vaak alleen ingesteld staan op 20MHz.

Door te kiezen voor 20/40 MHZ, soms ook aangeduid als ‘gemengd’ of ‘automatisch’, kun je de snelheid van je wifi verbeteren.

Wifi op je iPhone werkt niet: wat nu?

Heb je net een nieuwe iPhone gekocht, en wil je graag de wifi instellen maar lukt dat niet? Of heb je een iPhone 4, 4S, 5, 5S, 6 of 6S of 7 en werkt de wifi niet meer goed?

Vraag je je af waarom je iPhone de wifi niet pakt? Wij helpen je graag met het oplossen van de wifiproblemen van je iPhone. Een smartphone is natuurlijk niets zonder internet.

Waarom pakt je iPhone je wifi niet?

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je iPhone de wifi niet pakt. Je kunt verschillende dingen proberen om je iPhone weer te laten verbinden met wifi.

 • Er kunnen verschillende redenen zijn dat je iPhone de wifi niet pakt. Je kunt verschillende dingen proberen om je iPhone weer te laten verbinden met wifi.
 • Allereerst is het altijd een mogelijkheid dat je telefoon gewoon even kuren heeft. Je kunt je iPhone dan even uit- en weer aanzetten. Het gebeurt vaak dat hierna je wifi het gewoon weer doet!
  Daarnaast kan het ook liggen aan de aanwezige wifi. Pakt je iPhone je eigen wifi van thuis niet, check dan eerst of deze wel goed werkt. Het kan natuurlijk ook daaraan liggen, in plaats van aan je iPhone. Dit kun je het best testen met een ander apparaat, om te kunnen achterhalen wat de oorzaak van het wifiprobleem is.
 • Heb je een oudere iPhone, bijvoorbeeld een iPhone 4 of 5 en heb je geen internetverbinding, dan kan het zijn dat je misschien je telefoon moet updaten. De instellingen kunnen verouderd zijn waardoor je telefoon de wifi niet meer kan ontvangen.
 • Je kunt ook proberen je wifi opnieuw in te stellen. Dit kun je doen doen door je wifi instellingen te wissen en opnieuw op zoek te gaan naar wifikanalen. Daarnaast kun je ook je telefoon resetten, vaak lukt het verbinden met wifi naderhand dan wel.

Wifiproblemen op andere iOS apparaten

Bovenstaande stappen kunnen in principe uitgevoerd worden op elk iOS apparaat. Of je nu wifiproblemen ervaart met je iPhone 4, 5 of 6, of juist met je iPod of iPad; dit zijn de basisstappen voor het oplossen van je wifiproblemen.

Mocht het probleem nog steeds niet opgelost zijn, dan kun je ook altijd nog Apple Support raadplegen.

Wifi op je Samsung telefoon doet het niet: wat nu?

Je hebt een nieuwe telefoon en wil graag de wifi instellen. Wifi op je Samsung Galaxy S4, S5, S6 of S7: hoe zorg je ervoor dat het werkt? Het instellen van de wifi op je Samsung Galaxy telefoon is erg makkelijk.

Allereerst moet je je wifiverbinding aanzetten. Dit doe je door het balkje naar rechts te schuiven. Is dit gelukt, dan kleurt deze groen. Vervolgens kun je een keuze maken uit verschillende wifinetwerken in de buurt. Kies je eigen wifinetwerk en druk op verbinden. Je Samsung telefoon verbindt zich nu met jouw wifinetwerk. Wellicht moet je wel eerst een wachtwoord invullen: dit heb je gekregen bij het ontvangen van je router.

Kun je je wifi niet inschakelen of doen er zich andere problemen voor? Volg dan de volgende stappen.

Wifiprobleem Samsung S4, S5, S6 of S7 oplossen

Er zijn verschillende redenen waarom de wifi op je Samsung Galaxy S4, S5, S6 of S7 niet werkt. Het is belangrijk om eerst deze stappen te controleren, voordat je de conclusie kunt trekken dat je terug moet naar de winkel. De kans is groot dat je telefoon weer met wifi kan verbinden na het doorlopen van deze stappen.

 • Allereerst is het belangrijk om te controleren of je Samsung Galaxy telefoon voldoet aan alle huidige eisen. Is de laatste update geïnstalleerd? Als je je telefoon niet regelmatig updatet, kan het voorkomen dat je Samsung daarom de wifi niet meer pakt.
 • Probeer je telefoon uit en aan te zetten. Het kan zomaar zijn dat je wifi het daardoor weer doet!
 • Een andere mogelijkheid is om je telefoon terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Het is hierbij wel slim om belangrijke apps en andere bestanden zoals foto’s over te zetten op je computer of op een SD-kaart.
 • Daarnaast kan het natuurlijk altijd nog aan je eigen wifinetwerk liggen. Is deze niet goed verbonden? Of misschien niet sterk genoeg? Je kunt dit het beste testen met een ander apparaat. Zo kun je zien of het aan je Samsung telefoon ligt, of dat het komt door je eigen router.

Wifiproblemen op je Samsung Galaxy nog niet opgelost?

Mocht je na het doorlopen van deze stappen nog steeds problemen hebben met de wifiverbinding op je Samsung Galaxy telefoon, dan is het slim om contact op te nemen met Samsung Support, of om terug naar de winkel van je provider te gaan. Zij kunnen je wifiprobleem dan vrijwel altijd oplossen.

Smart tv heeft geen verbinding met wifi: wat nu?

Een smart tv is een geweldige uitvinding. Je kunt er bijvoorbeeld video-apps op zetten, zodat je altijd kunt kijken wat en wanneer je wil, gewoon op je tv.

 

Apps’s waar je aan kunt denken zijn YouTube, Netflix en Uitzending Gemist. Erg makkelijk! Maar dan moet je smart tv wel verbonden zijn met internet. Dit kan middels een ethernet kabel, maar het is ook mogelijk om je smart tv met wifi te verbinden. Lukt dat niet?

Dan kun je de volgende stappen uitvoeren om dit toch voor elkaar te krijgen.

Wifiproblemen op je smart tv oplossen

Of je nu een LG, Philips, Apple of Samsung smart tv hebt, in principe zijn alle wifiproblemen op dezelfde manier op te lossen. Het kan namelijk of aan de tv liggen, of aan je eigen wifi-verbinding.

Check eerst de volgende stappen en controleer vervolgens of de wifi op je smart tv het weer doet.

 • Is je draadloze verbinding stabiel genoeg? Een smart tv heeft een erg stabiele verbinding nodig, nog meer dan een mobiele telefoon of tablet. Als de verbinding niet stabiel genoeg is, kan het gebeuren dat je smart tv de verbinding met de router verbreekt. Om je netwerkverbinding wat sterker te maken, kun je de router resetten en opnieuw instellen.
 • Hoe ver staat de router van je smart tv af? Als deze afstand te groot is, kan het zijn dat de verbinding je smart tv niet haalt. De verbinding is dan niet stabiel of niet sterk genoeg. Probeer je router dichter bij de tv te zetten.
 • Hoeveel apparaten maken er gebruik van je wifi? Als al veel (grote) apparaten verbonden zijn met je wifi, dan kan het zijn dat het te ‘druk’ is op het kanaal. Schakel apparaten uit die niet per se op wifi hoeven, en probeer het nog eens.
 • Heeft je tv een vast IP-adres? Dit is van belang om automatisch een sterke wifi-verbinding op te kunnen zetten. Heeft je smart tv dit niet, dan kun je handmatig een netwerk instellen. Ga dan naar ‘geavanceerde instellingen’. Hier vind je dan alle benodigde informatie om de verbinding handmatig op te zetten.

Wifiproblemen nog niet opgelost

Mochten de wifiproblemen nog niet opgelost zijn na het volgen van bovenstaande stappen, neem dan contact op met de fabrikant van de smart tv, of met je wifiprovider. Tot die tijd kun je een vaste ethernet kabel gebruiken. Deze zorgt altijd voor een stabiel sterke internetverbinding.

Hoe krijg je wifi op je laptop of desktop?

Als er een apparaat is, waarop het belangrijk is om wifi te hebben, is het wel op je laptop. Voornamelijk thuis wil je natuurlijk dat je wifi zich automatisch verbindt met je laptop, zodat je direct aan de slag kunt.

Het kan soms lastig zijn om je wifi goed in te stellen op je laptop; of je nu een Macbook, Samsung, HP of Sony laptop hebt. De manier van instellen van je wifi heeft ook te maken met wat voor besturingssysteem je gebruikt.

 

Maak je gebruik van Windows Vista, Windows XP, Windows 8, Windows 10 of misschien van Mac OSX? In dit hoofdstuk vertellen we je alles over het instellen van je wifi op je laptop.

Wifi voor Windows XP instellen

Windows XP is een al wat ouder besturingssysteem van Windows. Als je een nieuwe laptop koopt, is de kans klein dat deze draait op Windows XP.

Mocht je al een oudere laptop hebben die draait op Windows XP, en je wifi doet het niet meer, dan is het slim om deze opnieuw in te stellen.

Als de wifiverbinding op je laptop met Windows XP het niet meer doet, is het slim om eerst de laptop en de router uit te zetten en te resetten. Daarna kun je alles opnieuw instellen. Dit doe je op de volgende manier:

 • Zoek de netwerknaam en de beveiligingssleutel op. Deze staat vaak op een stukken onder of op je modem of router, of op een kaartje dat je hierbij het gekregen. In principe gaat het om beveiligingsniveau WPA-2, maar bij Windows XP1 of XP2 kan het voorkomen dat deze niet werken. Hiervoor moet je de XP3 update installeren; hierna werkt dit weer naar behoren.
 • Ga vervolgens naar start. Klik op ‘configuratiescherm’ en ga naar ‘netwerk- en internetverbindingen’. Klik op ‘netwerkverbindingen’ en maak verbinding met wifi.

Wifi voor Windows Vista instellen

Gebruik je Windows Vista op je laptop of desktop, en doet de wifi het niet meer? Dan is het slim om je wifi opnieuw in te stellen.

Reset je router of modem, en zet desnoods je laptop of desktop weer terug naar de fabrieksinstellingen.

Zo kun je helemaal opnieuw beginnen en is er een grote kans dat je laptop zich weer zal verbinden met de wifi. Houd bij de volgende stappen je netwerknaam (SSID) en de beveiligingssleutel (WPA2) bij de hand.

 • Ga naar start en klik op ‘configuratiescherm’
 • Klik op ‘netwerk en internet’
 • Klik op ‘netwerkcentrum’
 • Maak verbinding met wifi door de beveiligingssleutel in te voeren
 • Sla het wifinetwerk op

Mocht je laptop of desktop nu nog steeds geen verbinding maken met wifi, controleer dan of het netwerk wel sterk genoeg is, je laptop alle nodige updates gedaan heeft en of het wifikanaal niet te vol is.

Heb je hierna nog steeds geen wifi, neem dan contact op met je wifi provider.

Wifi voor Windows 8 instellen

Heb je een laptop of desktop met Windows 8, en wil je hierop het wifinetwerk graag opnieuw instellen, omdat de wifi bijvoorbeeld niet meer helemaal goed werkt? Dan kun je verschillende stappen ondernemen.

Het kan namelijk aan diverse dingen liggen. Zo kan het aan je laptop, maar ook aan je router liggen. Staat deze op een goede plek en wordt deze bijvoorbeeld niet geblokkeerd door muren of deuren?

Misschien is het mogelijk om de router of modem dichterbij te plaatsen? Dit kan helpen om een sterkere wifiverbinding te verkrijgen.
Staat alles goed, en werkt de wifi op je windows 8 op je laptop of desktop nog steeds niet?

Dan kun je alles resetten, zowel je modem als je laptop of desktop, en de volgende stappen ondernemen om de wifi op Windows 8 weer opnieuw in te stellen:

 • Zoek de netwerknaam (SSID) en de beveiligingssleutel (WPA2) op. Deze kun je vaak vinden op een sticker op of onder je modem of router. Ook kan deze informatie staan op een kaartje dat je bij je router hebt ontvangen.
 • Klik op ‘start’ of druk op de Windows-toets.
 • Ga naar ‘netwerkinstellingen’ en maak verbinding met je wifinetwerk

Wifi voor Windows 10 instellen

Windows 10 is de nieuwste versie van het Windows besturingssysteem. Als je een Windows computer of laptop koopt, is de kans groot dat hier standaard Windows 10 op geïnstalleerd is.

Wifi instellen op Windows 10 gaat erg gemakkelijk. Houd ook hier de netwerknaam (SSID) en de beveiligingssleutel (WPA2) bij de hand, zodat de makkelijk en snel in kunt loggen op je wifinetwerk.

Klik vervolgens op het ‘draadloos’- icoontje, rechts onderin de taakbalk, kies het juiste netwerk en log in.

Wat als je wifi op je laptop of desktop met Windows 10 niet meer werkt? wifiproblemen zijn erg vervelend. Gelukkig kun je eerst een aantal dingen zelf controleren, voordat je kunt constateren dat er iets mis is met bijvoorbeeld de wifichip in je laptop of desktop.

 • Controleer of je een stabiele verbinding hebt en of niets de verbinding zou kunnen storen. Staat de modem of router bijvoorbeeld erg ver weg, of weggewerkt in de kast? Dan kan mogelijk het bereik van de wifi beperkt worden.
 • Heb je alle updates op je laptop of desktop gedaan, en werk je in de meest nieuwe versie van Windows 10? Is dit niet het geval, dan kan dat een reden zijn waarom je wifi niet meer werkt.

Wifi voor Mac OS X instellen

Een Macbook of iMac van Apple draait op het besturingssysteem Mac OS X. Als je net een nieuwe Macbook of iMac gekocht hebt, wil je natuurlijk direct de wifi instellen.

Maar ook als je bijvoorbeeld je laptop ergens anders mee naartoe neemt, is het makkelijk om hiermee te verbinden met wifi.

Mocht je wifiproblemen ervaren op je Macbook of iMac, reset dan zowel je router of modem als je Macbook of iMac.

Op de volgende manier kun je dan je wifi voor Mac OS X weer opnieuw instellen:

 • Houd je netwerknaam (SSID) en beveiligingssleutel (WPA2) bij de hand, zodat je direct in kunt loggen op je wifinetwerk.
 • Klik links bovenin je scherm op het Apple-icoontje om naar het Apple-menu te gaan
 • Klik op ‘systeemvoorkeuren’ en vervolgens in het nieuwe venster op ‘netwerk’
 • Klik vervolgens in het linkermenu op ‘airport’ en selecteer in het selectievak ‘netwerknaam’ het netwerk waar je verbinding mee wil maken.
 • Vul vervolgens de beveiligingssleutel in en klik op ‘OK’
 • Is je Macbook of iMac verbonden met wifi, dan staan er een groen bolletje voor ‘airport’.

Wifi van Ziggo valt steeds weg: wat nu?

Heb je thuis wifi van Ziggo? Dan kan het zo zijn dat je daar af en toe wat problemen mee ondervindt. De wifi kan misschien erg traag zijn, steeds aan en uit gaan of het simpelweg niet doen. Over het algemeen in Ziggo een prima provider en zal je hier niet al te vaak last van moeten hebben. Is dit wel het geval, dan kun je verschillende dingen doen.

Daarna is het van belang om te bepalen of je wifi het enkel slecht doet, of helemaal niet werkt.

Allereerst kan het zo zijn dat er een storing is. Het is belangrijk om dit van tevoren te bekijken, voordat je andere acties gaat ondernemen. Dit kun je zien op de website van allestoringen.nl.

Wifi van Ziggo doet het niet goed en is erg traag

Werkt jouw wifi niet goed en is deze erg traag of valt deze steeds uit, maar heb je af en toe wel verbinding? Dan kun je het volgende doen om ervoor te zorgen dat je weer een sterke verbinding hebt.

 • Check of je Ziggo modem verbonden is met het juiste netwerk. Het kan soms voorkomen dat je, zonder dat je het weet, automatisch verbonden bent met een openbare wifispot of bijvoorbeeld met de wifi van de buren. Als dit het geval is, dan is de kans groot dat de verstoring hier vandaan komt. Zorg ervoor dat je modem verbonden is met je eigen wifinetwerk.
 • Is dit niet het geval, controleer dan of de verbinding vlakbij je apparaat wel goed is. Als bijvoorbeeld je wifiverbinding niet goed is, ga dan naar dezelfde ruimte als waar deze staat en test je verbinding gedurende een aantal minuten.
 • Doet je wifi het hier ook niet goed? Zorg er dan voor dat je wifimodem en het apparaat waarmee je verbinding wil maken goed geplaatst staat. Deze moeten bijvoorbeeld niet in een gesloten ruimte staan of achter grote meubelen staan. Het beste is om je wifimodem zo hoog mogelijk te plaatsen zodat het bereik groot genoeg is.
 • Een andere reden voor de slechte verbinding kan zijn dat je wifi op een te druk kanaal is ingesteld. In de instellingen van je wifimodem kun je het kanaal wijzigen. Kies voor een kanaal dat minder druk is.
  Herstart het device waarmee je wifiverbinding wil maken en herstart de modem. Wacht minimaal 30 seconden na het uitschakelen, alvorens je de apparaten weer inschakelt.
 • Je kunt ook kiezen voor een andere frequentieband. Het wordt steeds drukker op de 2,4 GHz frequentieband, waardoor deze minder goed kan werken. Kies dan voor de 5 GHz frequentieband. Dit kan echter maar voor één apparaat, dus kies een belangrijk apparaat uit. De naam van het 5 GHz netwerk begint in de Mediabox altijd met UPC50; hier kun je dit netwerk dus aan herkennen.

 

Gaat het om andere apparaten of is je wifiprobleem nog steeds niet opgelost? Werkt je wifi van Ziggo nog steeds erg traag en slecht? Bekijk dan eens het stappenplan van Ziggo.

Hier kun je per apparaat kijken hoe jouw wifiprobleem opgelost kan worden. Daarnaast heeft Ziggo een vriendelijke klantenservice waarmee je contact op kunt nemen als de wifi, na het volgen van deze stappen, nog steeds niet goed werkt.

Wifi van Ziggo ligt eruit en doet het helemaal niet

Kun je helemaal geen verbinding maken met de wifi van Ziggo? Is deze zelfs ‘onzichtbaar’? Dan moet daar natuurlijk iets aan gedaan worden. Zoals ook het geval is als je wifi een slechte verbinding heeft, is het slim om eerst te controleren of er geen regionale of zelfs landelijke storingen zijn.

Dit kun je zien op de website van Ziggo of op allestoringen.nl. Is dit niet het geval, dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je internetverbinding wel weer werkt:

 • Controleer of de verbinding het vlakbij je modem wel doet. Dit kun je doen door er vlakbij te gaan staan en het met een apparaat met wifitoegang te testen.
 • Controleer vervolgens of je met het juiste netwerk verbonden bent. Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het gebeurt nogal eens dat je onbewust automatisch verbonden wordt met een wifispot of met het wifinetwerk van de buren.
 • Waar staat je wifimodem? Staat deze in de meterkast, zorg er dan voor dat het modem zo hoog mogelijk staat. Ook is het belangrijk dat er geen andere metalen of elektrische objecten dicht in de buurt van je modem staan. Dit geldt ook als je modem in de woonkamer staat. In de woonkamer is het ook belangrijk dat je modem niet in een gesloten ruimte staat, dus ook niet in een kastje waarvan de deur dicht is.
 • Helpt dit allemaal niet en staat je modem op de meest optimale plek? Dan kun je je modem herstarten. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen. Wacht vervolgens minstens een minuut tot je de stekker weer terug in het stopcontact stopt. Wacht vervolgens 5 minuten tot je modem helemaal opnieuw is opgestart en controleer of de eerste vier lampjes van je modem branden. Knipperen ze? Probeer dan de volgende stappen.
 • Controleer of je modem goed is aangesloten. Deze moet namelijk zijn aangesloten op de hoofdaansluiting van Ziggo. Het punt waar deze groene kabel je woning binnenkomt, is meestal in de meterkast of in de woonkamer. Controleer of deze aansluiting goed is.
 • Is deze aansluiting goed en is de rest ook allemaal in orde? Dan is het slim om contact op te nemen met de klantenservice van Ziggo. Mogelijk is er dan een probleem met de modem en zij kunnen dit probleem oplossen.

Wifi van KPN werkt niet of valt steeds weg: wat nu?

Heb je thuis wifi van KPN en heb je hier af en toe problemen mee? Dat de wifi van KPN bijvoorbeeld erg traag is, steeds wegvalt of simpelweg niet werkt? Dat is erg vervelend. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je wifi weer beter werkt. Zo kun je de volgende stappen ondernemen:

Controleer of er storingen zijn in de omgeving. Dit kun je doen op de website van KPN of op allestoringen.nl. Is er geen storing? Volg dan de volgende stappen.

 • Zorg ervoor dat je modem op de juiste plek staat. Deze mag niet in een gesloten ruimte staan, dan kan het wifisignaal worden beperkt. Ook is het niet slim om de modem bijvoorbeeld achter de tv of andere elektrische apparaten te plaatsen. Zorg er daarnaast voor dat de modem op een zo hoog mogelijke plaats in de kamer staat, zo heeft deze het beste bereik door de hele ruimte.
 • Controleer vervolgens of alles goed aangesloten is. Zowel de aansluiting vanuit de meterkast, als de aansluiting met wifi. Het kan namelijk goed mogelijk zijn dat je, zonder het te weten, op een ander netwerk zit.
 • Reset je modem. Doet je wifi het echt niet? Reset dan je modem. Dit kun je doen door de stekker van je modem uit het stopcontact te halen, een minuut te wachten en deze er vervolgens weer in te steken.
 • Werkt je wifi nog steeds niet, dan is het slim om contact op te nemen met de klantenservice van KPN. Zij helpen je dan verder en kunnen eventueel een nieuwe modem voor je regelen.

Wat is KPN FON?

Je loopt vast wel eens buiten als je merkt dat bijvoorbeeld je telefoon automatisch verbonden is met KPN FON. Dit zijn de wifi hotspots van KPN.

 

Iedereen die een modem heeft van KPN kan ervoor kiezen om een beetje van je wifi beschikbaar te stellen aan anderen. Dit heeft dan ook een ander wachtwoord. Andere klanten van KPN doen dit ook, en zo kunnen alle KPN klanten gebruikmaken van wifi hotspots, waardoor je bijvoorbeeld ook gewoon op straat wifi hebt!

Hoe kan ik mijn wifi versterken?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, wifi versterkers. Ze worden ook wel eens wifi repeaters genoemd, omdat ze het wifi signaal als het ware herhalen naar andere ruimtes. Heb je bijvoorbeeld op je bovenverdieping of in een goed geïsoleerde ruimte geen wifi signaal? Dan kun je een wifi versterker aanschaffen om daar toch gebruik te kunnen maken van de wifi.

Hoe werkt een wifi versterker?

Een wifi versterker werkt eigenlijk heel eenvoudig. Deze vangt het wifi signaal op en stuurt het door naar andere ruimtes. Zo kun je ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld in heel je huis of kantoor een sterke wifi verbinding hebt. Maar waar plaats je de wifi versterker dan?

Deze plaats je niet op de locatie waar je geen bereik hebt. Daar is namelijk geen wifi signaal dat verder verspreid kan worden. Je plaatst de wifi versterker op het einde van een ander wifi signaal. Op deze plek is het signaal nog krachtig genoeg en kan het worden doorgezet naar andere ruimtes. Maar hoe vind je die plek nu? Dit is te vinden door met een mobiel apparaat met wifi-verbinding door je huis te lopen en te kijken waar de verbinding steeds slechter wordt.

Wat is de beste wifiversterker?

Het is moeilijk om te zeggen wat de beste wifiversterker is. Er is inmiddels wel een wifi standaard. Op dit moment is de nieuwste en snelste wifi standaard de Wireless AC. Het is dan ook slim om een Wireless AC wifiversterker aan te schaffen.

Hier kun je voldoende snelheid mee behalen om op meerdere apparaten met hoge belasting gebruik te maken van de wifi. Dit is dus zeker een belangrijk aspect om op te letten als je een wifiversterker wil kopen. Je kunt op verschillende websites wifiversterkers vergelijken, zodat jij uiteindelijk de beste wifiversterker aan kunt schaffen!

Hoe kun je jouw wifikanaal veranderen?

We hebben het er al eerder over gehad in deze gids; het wijzigen van je wifikanaal. Dit kun je doen als je wifi het niet goed meer doet. Er zijn namelijk verschillende wifikanalen, waarvan sommige wat drukker bezet zijn dan andere. Als het druk is op een wifikanaal, werkt de wifi automatisch wat langzamer. Het kan dus slim zijn om je wifikanaal te veranderen. Maar hoe doe je dat precies?

 • Je kunt je modem zelf het wifikanaal laten kiezen. Hier hoef je enkel je modem van de netstroom af te halen en de stekker vervolgens weer in het stopcontact te doen. Je modem zoekt dan automatisch naar het beste wifikanaal.
 • Je kunt natuurlijk ook zelf je wifikanaal veranderen. Dit kun je doen bij de instellingen van je router. Je kunt met verschillende tools bekijken welke kanalen minder druk bezet zijn. Zo kun je het kanaal veranderen naar 3, 8, 11 of 13. Dit zijn over het algemeen de kanalen die wat minder druk bezet zijn. Het is slim om minimaal 1 kanaal ruimte tussen de andere kanalen in de buurt te laten voor een optimaal resultaat. Wifikanalen werken namelijk overlappend.

Hoe kun jij je wifi beveiligen?

Je wifi beveiligen is erg belangrijk. Als zomaar iedereen op je wifi kan, wordt deze sowieso een stuk trager. Daarnaast weet je niet wat andere mensen met jouw wifi doen. Iedereen heeft dan ook toegang tot gedeelde bestanden en apparaten zoals printers in jouw netwerk. Ook zijn je computer en andere apparaten makkelijker te infecteren met virussen. Je kunt de volgende stappen ondernemen om je wifi goed te beveiligen:

 • Kies altijd voor een WPA2 verbinding.
 • Kies een moeilijk wachtwoord. Kies niet zomaar een woord of je geboortedatum. Maak een combinatie van verschillende letters en cijfers en wissel hierbij af met andere tekens zoals uitroeptekens en apenstaartjes en hoofdletters.
 • Een gastnetwerk instellen. Zijn er veel mensen die af en toe gebruik willen en mogen maken van jouw wifi, maar wil je liever niet dat deze op het hoofdnetwerk zitten? Dan kun je ook een gastnetwerk instellen.
 • De naam van je wifinetwerk veranderen. Veel mensen veranderen enkel het wachtwoord, maar het is ook belangrijk om de naam van je wifinetwerk te veranderen. Hackers kunnen namelijk veel als ze weten wat voor router je hebt, en dit is vaak de naam van je netwerk. Verander het in iets dat niet te herleiden is. Kies dus niet voor familienamen of adressen!

 

Wifi op kantoor

Het is ook erg belangrijk dat de wifi op kantoor het goed doet. De vaste computers sluit u natuurlijk aan op het netwerk, maar het is ook erg belangrijk dat er goedwerkende wifi is. Denk bijvoorbeeld aan flex medewerkers die hun eigen laptop meenemen en met wifi makkelijk overal kunnen werken. Ook gasten kunnen zo makkelijk hun internet gebruiken.

Doet de wifi op kantoor het niet? Of is de internetverbinding erg slecht? Dan kunt u natuurlijk alle bovenstaande punten proberen om de wifi op kantoor weer werkend te krijgen. Een goed netwerk is echter waar het begint. Om dit goed op te starten of om problemen te verhelpen, heeft u daarom goed netwerkbeheer nodig.

Wat is het verschil tussen een router en een access point?

“Wat is het verschil tussen een router en accesspoint” is een vraag die we bij DvD-ICT regelmatig krijgen. Een router is het hart van je netwerk. Dit apparaat zorgt ervoor dat alle apparaten in het netwerk een IP-adres krijgen en dat alle apparaten de juiste informatie krijgen die ze hebben opgevraagd (bijvoorbeeld een website waarop gezocht is). Je sluit een router aan op een modem. Sommige modems hebben ingebouwde routers. Simpel gezegd geeft een modem toegang tot het internet en de router zorgt voor het (lokale) netwerkverkeer bij jou thuis of in je bedrijf.

Een access point is een draadloos toegangspunt, wat ervoor zorgt dat je met wificonnectie kunt maken. Door middel van een signaal wat wordt uitgezonden vanuit het access point kunnen apparaten zoals laptops, tablets via dit signaal connectie maken met wifi. Ook andere apparaten die gebruikmaken van wifi kunnen via dit signaal connectie maken. Een access point koppel je aan de router met een ethernetkabel. Het access point vertaalt vervolgens het signaal en zet deze om naar een draadloos signaal. Vervolgens kan jouw apparaat hier draadloos mee verbinden.

Wanneer heb ik een router nodig en wanneer een access point?

Ieder netwerk heeft een router nodig, omdat dit de basis voor je netwerk is. Per netwerk hoeft slechts 1 router aanwezig te zijn. Merk je echter dat je op andere plaatsen in je woning of bedrijf geen of onvoldoende verbinding met internet krijgt? Dan is de aanschaf van een access point met een hoger zendvermogen dus voldoende. Je versterkt dan als het ware het wifisignaal waardoor je overal een beter wifisignaal hebt. Een access point heeft overigens een hogere wificapaciteit dan een repeater.

Wat is het verschil tussen een switch en een repeater?

Een switch is een verdeelkastje waarin je alles met een draad kunt afsluiten. Voor een switch hoef je verder niks in te stellen, dit apparaat zorgt er simpelweg voor dat er meerdere apparaten aangesloten kunnen worden. Een switch heeft ook geen invloed op het verbindingssignaal, dus alles blijft even snel werken. Het enige nadeel is dat je hierdoor wel veel draden krijgt die aangesloten worden op een switch.

Een repeater gebruik je om het wifisignaal in huis te versterken. Je hebt geen kabels nodig en dit apparaat is plug-and-play. Dat wil zeggen: je stopt het zo in het stopcontact en werkt direct. Je hoeft het apparaat alleen maar eenmalig even in te stellen, daarna zorgt het gelijk voor een betere wifi. Een repeater (de naam zegt het eigenlijk al) herhaalt alles wat de wifi van je modem verzendt. Het nadeel hiervan is dat de verbinding wel wat trager wordt. Dit merk je bijvoorbeeld wanneer je aan het gamen bent, je spel kan dan vertraagd worden.

Welke hardware heb je nodig om een draadloos netwerk aan te leggen?

Een draadloos netwerk zorgt ervoor dat alle apparaten die gebruik maken van internet, zoals een laptop, tablet, desktop, tv of smartphone, gebruik maken van dezelfde internetverbinding. Ook kunnen deze apparaten door dit netwerk onderling verbonden worden met elkaar. Om een draadloos netwerk aan te leggen heb je nodig:

 • Een modem
 • Een router
 • Netwerkkabels
 • Draadloze netwerkadapter
 • Een switch (optioneel)

 

Hoe werkt het aanleggen van een draadloos netwerk?

Een modem (oftewel ethermodem) is het door de internetprovider geleverde apparaat wat ervoor zorgt dat aangesloten apparaten met internet verbonden worden. Doorgaans ondersteunen providers alleen hun eigen modem, daarom is het ook aan te raden om dit modem te gebruiken. Modems hebben een draadloze routerfunctionaliteit, echter is het wel aan te raden om een aparte router aan te schaffen om tussen het modem en de aangesloten apparaten te plaatsen. Dit is veiliger, biedt een grotere draadloze capaciteit (dus beter bereik en hogere internetsnelheden) en een router loopt minder snel vast. Het modem wordt met een netwerkkabel op de WAN-poort van de router aangesloten. De router verdeelt vervolgens de internetverbinding over de aangesloten apparaten. Het is aan te raden om de apparaten waar mogelijk met een netwerkkabel aan te sluiten, omdat een bedrade verbinding stabieler is en de draadloze bandbreedte zo niet onnodig belast wordt.
Je kunt een switch gebruiken als de router te weinig LAN-poorten heeft. Dit kastje zet je in dat geval tussen de router en de netwerkapparatuur. Met een netwerkkabel kun je netwerkapparatuur met elkaar verbinden. Hoe hoger de verbindingssnelheid van een netwerkkabel, hoe beter. Dit zorgt namelijk voor een snellere verbinding.

Heb je hulp nodig bij het aanleggen van een goed netwerk? DvD-ICT is werkzaam in onder andere Breda, Etten-Leur, Roosendaal en Oosterhout.

WhatsApp chat