Een inkopper: een sterke wachtwoord is belangrijk voor de veiligheid van je organisatie. Als systeembeheerder zien we vaak dat er hoge eisen zijn rondom de veiligheid van gegevens bij bedrijven, maar dat medewerkers nog steeds een te simpel wachtwoord hebben. Een zwak wachtwoord kan leiden tot beveiligingsinbreuken, datalekken en zelfs financiële verliezen. In het kader van systeem- en netwerkbeheer betekent dit dat alle apparaten, van servers tot individuele werkstations, beveiligd moeten zijn met sterke, unieke wachtwoorden. Het implementeren van krachtige wachtwoordprotocollen is dus een cruciale stap in het waarborgen van de veiligheid en continuïteit van de bedrijfsvoering van hun klanten. We denken graag met je mee hierover.
Hoe maak je een sterk wachtwoord?
Een sterk wachtwoord (volgens een sterk wachtwoordprotocol) is de sleutel tot de beveiliging van ICT-systemen. Het moet een mix van letters (zowel hoofdletters als kleine letters), cijfers en speciale tekens bevatten, en bij voorkeur minstens 12 tekens lang zijn. Persoonlijke informatie zoals namen of geboortedata zijn uit den boze, omdat ze makkelijk te raden zijn. Een goede techniek is het gebruiken van een ongewone zin of een reeks willekeurige woorden die je gemakkelijk kunt onthouden. Het Digital Trust Center, een initiatief van het Ministerie van EZK, maakte hiervoor de volgende video:
Wachtwoordmanager
Een wachtwoordmanager is een cruciaal hulpmiddel in de moderne ICT-wereld. Deze programma’s genereren en bewaren sterke wachtwoorden voor je, zodat je voor elke account een uniek wachtwoord kunt gebruiken zonder ze allemaal te hoeven onthouden. Wachtwoordmanagers bieden ook functies zoals het beoordelen van de sterkte van je wachtwoorden en het waarschuwen voor noodzakelijke veranderingen. Goede voorbeelden zijn 1Password of de Nederlandse partij MindYourPass.
Veel voorkomende fouten
Veel mensen maken de fout om hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken. Als één account wordt gehackt, zijn alle andere accounts met hetzelfde wachtwoord ook kwetsbaar. Simpele, voor de hand liggende wachtwoorden zoals ‘123456’ of ‘password’ zijn ook een no-go. Het opschrijven van wachtwoorden waar anderen ze kunnen vinden, is een risico. Hoewel het regelmatig veranderen van wachtwoorden goed is, wordt het minder belangrijk als je sterke, unieke wachtwoorden gebruikt en waar mogelijk tweefactorauthenticatie inschakelt.
Extra ogen nodig?
Als je meer wilt weten over hoe je de beveiliging van jouw IT-systemen kunt verbeteren of advies nodig hebt over sterke wachtwoordpraktijken, aarzel dan niet om contact op te nemen. Een goed geïnformeerde aanpak kan het verschil maken in het beschermen van je gegevens en systemen. Voor meer informatie of hulp staan wij klaar om je vragen te beantwoorden en te ondersteunen in de zoektocht naar optimale cyberveiligheid.