Hoe richt je de ICT voor jouw bedrijf nog efficiënter en voordeliger in?

  • Vast contactpersoon
  • Persoonlijk contact
  • Flexibele & snelle werkwijze

Hoe richt je de ICT voor jouw bedrijf nog efficiënter en voordeliger in?

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de kosten in 2022 nu al behoorlijk zijn opgelopen ten opzichte van vorig jaar. In januari 2022 is de inflatie volgens voorlopige ramingen opgelopen tot 7,6 procent, en de verwachting is dat de inflatie voorlopig nog wel even aan zal houden. Dit merk je als bedrijf in de kosten: alles wordt duurder, daarom is het belangrijk om de kosten in 2022 zoveel mogelijk te beperken en om efficiënter te werken. Zo kun je onder meer jouw ICT efficiënter en voordeliger inrichten. Hoe je dat doet, lees je hier.

Kosten besparen op jouw ICT

Wanneer jouw organisatie groeit, dan groeit ICT mee met het bedrijf. De afgelopen jaren is ICT alleen maar belangrijker geworden voor organisaties en voor veel bedrijven is het dan ook een onmisbaar onderdeel van hun bedrijfsvoering. Dit heeft tot gevolg dat er steeds meer vraag is naar ICT-diensten en oplossingen. Een goede ICT-infrastructuur is daarom onontbeerlijk, maar dit wil niet zeggen dat je hier geen kosten op kunt besparen. Door op verschillende vlakken kritisch te kijken naar jouw ICT-infrastructuur, kun je hier veel voordeel in behalen.

Verouderde systemen, hardware en software updaten 

Een van de meest voorkomende zaken is dat bedrijven vaak te lang doorwerken met verouderde systemen, hardware en software. Nieuwe spullen en systemen aanschaffen kost geld, en je wilt het liefste besparen op kosten. Toch brengt het werken met oude spullen en verouderde systemen vaak op de lange termijn meer extra kosten met zich mee. Dit komt bijvoorbeeld doordat hardware aan vervanging toe is of omdat jouw bestaande systemen niet meer passen bij de veranderende organisatie. Het is daarom beter om regelmatig jouw systemen, hardware en software te laten onderhouden zodat deze up-to-date blijven. Systeembeheer en netwerkbeheer uitbesteden is dan een goede optie. Een andere mogelijkheid is overstappen naar werken in de cloud. Hierdoor kunnen veel organisaties efficiënter werken en het scheelt een hoop in kosten op lange termijn.

Controleer of er aflopende contracten zijn

Veel ICT-contracten worden niet automatisch verlengd. Dit kan daarom het perfecte moment zijn om jouw contracten te controleren. Wil je alles nog steeds in eigen beheer doen of besteed je het liever uit? Uitbesteden heeft bovendien als extra voordeel dat jouw eigen IT-beheerders zich meer kunnen bezighouden met het verbeteren en innoveren van de business, wat weer extra geld oplevert. 

Kijk of er geen onnodige licenties en schakels zijn

Heel leuk dat er allerlei licenties zijn aangeschaft, maar worden deze allemaal nog wel gebruikt? Door kritisch te kijken naar de bestaande licenties en functionaliteiten kun je verschillende mogelijk afschaffen, waardoor je kosten kunt besparen. Kijk ook of er meerdere mensen zijn die van een licentie gebruik kunnen maken, zodat je niet per persoon een aparte licentie hoeft aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor jouw servers en databases. Worden ze allemaal nog wel gebruikt, en bij welke applicatie of IT-dienst horen deze databases eigenlijk? Worden servers of databases niet meer gebruikt (denk aan ongebruikte ontwikkel- of testomgevingen of servers van uitgefaseerde applicaties) dan is het belangrijk om deze goed te identificeren en te (laten) verwijderen. Dit biedt een grote mogelijkheid om kosten te besparen. Controleer ook of er geen overcapaciteit is op servers en laat per server de bezettingsgraad meten, zodat overcapaciteit voorkomen kan worden.

Automatiseer beheertaken

In veel organisaties worden automatiseer- en beheertaken nog steeds handmatig uitgevoerd. Ook de bijbehorende communicatie vindt vaak plaats via e-mail. Het uitvoeren van deze taken neemt veel tijd in beslag, terwijl deze mogelijk prima geautomatiseerd kunnen worden. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het het aanpassen van gebruikersrechten, en het installeren en autoriseren van software voor medewerkers. Door beheertaken te automatiseren kunnen bestaande IT-processen geoptimaliseerd worden. Dit leidt tot minder fouten en hetzelfde werk kan sneller uitgevoerd worden. Door te kiezen voor ICT-detachering zorg je ervoor dat dit goed geregeld wordt.

Regel jouw ICT met DvD-ICT

Vind je het lastig om zelf jouw ICT te optimaliseren? DvD-ICT helpt jou hier graag bij. Maak een afspraak of bel ons voor meer informatie.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

Meer informatie over onze diensten?
WhatsApp chat